A „Hogyan csináljunk karriert?” már a HVG általi 1996-os első megjelenésekor is mind a könyv-, mind a munkaerőpiac átütő erejű újdonsága volt: nem volt és ma sincs a magyarországi társadalmi-gazdasági problémákat mélyen ismerő és híven tükröző hiteles szerzőtől származó átfogó, gyakorlatorientált „állásvadász” kézikönyv. A könyv, mely eddig 20 000 példányban fogyott el, hiánypótló munka.

A 2003. december 16-án megjelent 7. kiadás, 420 oldalon, 25 ábra, 35 illusztráció, számtalan „önteszt”, esettanulmány és színes oldal segítségével, szigorú logikával, tematikus és átfogó rendbe szedve, ugyanakkor olvasmányosan, valamennyi idevágó témakörön szinte kézen fogva végigvezeti a pályaválasztás, álláskeresés vagy állásváltoztatás előtt álló olvasót. Pintér Zsolt megosztja velük másfél évtizedes hazai és nemzetközi fejvadász-, illetve karrier-menedzselési tapasztalatait. Hiszen 1989 óta a legnevesebb hazai és multinacionális vállalatoknál évente 25-40 közép- és felsővezető munkatársat „helyezett el”. „Adj nekem egy halat, hogy jóllakhassak ma is; taníts meg halászni, és jóllakom egész életemben” – tartja egy régi mondás.

A Szerző 1991 óta vezet álláskereséssel, állásváltoztatással kapcsolatos levelező rovatokat a sajtóban, a rádióban és a televízióban, illetve rendszeresen készíti fel a felsőoktatás több száz végzős hallgatóját a hatékony álláskeresésre. Jórészt ezek a tapasztalatok, az olvasók, a hallgatók és nézők problémái késztették arra, hogy tematikus és átfogó rendszerbe szedve újra közreadja az állásvadászat mesterfogásainak gyűjteményét, melynek révén igyekszik megtanítani „halászni” az olvasókat. Pintér Zsolt kézzelfogható, azonnal „készpénzre váltható” gyakorlati tanácsokat ad egyrészt azoknak, akik pályaválasztás, állásváltoztatás előtt állnak vagy állást keresnek, de nem tudják, hogy belevágjanak-e, illetve, hogy mit, mikor és hogyan tegyenek vagy ne tegyenek az álláskereső kampányuk során; akik szeretnének „karriert csinálni”, de nem tudják milyen módon.

A kézikönyv másrészt azoknak a vezetőknek és személyügyi menedzsereknek is szól, akik a karriertervezés-menedzselés, illetve a személyzet-kiválasztás témakörében kívánnak újabb ismereteket szerezni. A műből ebben az évben három TV-, illetve filmsorozat készült a Nemzeti Fejlesztési Intézet (NFI) támogatásával és várhatóan jövő évben a könyv teljes szisztematikus, tréningszerű oktatófilm-jellegű feldolgozása is megtörténik.